Καλά σκοτεινά Χριστούγεννα!

Γράφει ο Βαγγέλης Κατσούπης

 

Αχ, ο καιρός περνά!!! Έρχονται τα Χριστούγεννα, η πρωτοχρονιά και μαζί με αυτά ο πολυπόθητος Άγιος Βασίλης. Μια φιγούρα φαντασίωση για κάθε παιδί ανά τον κόσμο, που όλο τον υπόλοιπο χρόνο κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμένει καλό παιδί. Και όλα αυτά για να ξυπνήσει την επομένη των Χριστουγέννων ή και της πρωτοχρονιάς και με αγωνία να τρέξει προς το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να αντικρίσει τα φαγωμένα κουλουράκια, το άδειο ποτήρι που κάποτε είχε γάλα και πάνω από όλα, ένα δώρο να τον περιμένει. Ένα δώρο που με μανία θα ανοίξει για να δει αν είναι όντως αυτό που έγραψε στο γράμμα. Στην ερώτηση όμως του πως μπορεί σε μια μέρα να εξυπηρετήσει όλα τα καλά παιδιά του κόσμου μέσα σε μια νύχτα, η απάντηση είναι απλή και καθολική. Όλοι γνωρίζουν ότι με την βοήθεια των ξωτικών, που δουλεύουν με υπερωρίες όλο το χρόνο για την κατασκευή των παιχνιδιών· και όλα αυτά για τα καλά παιδιά. Τι γίνεται όμως για εκείνα που έκαναν αταξίες κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου. Τι συμβαίνει για τα κακά παιδιά;

Θα εστιάσουμε σε μύθους και ιστορίες, από διάφορα μέρη του κόσμου, αναφέροντας  φιγούρες που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα <<κακά>> παιδιά. Θα αρχίσουμε κάνοντας αναφορά στην Μπεφάνα. Η Μπεφανα ήταν μια καλόκαρδη νοικοκυρά μεγάλη σε ηλικία και πολύ φιλόξενη. Μια μέρα καθώς καθάριζε το σπιτικό της την επισκέφτηκαν οι τρεις (γνωστοί) μάγοι με σκοπό να ρωτήσουν πληροφορίες για το πώς θα πάνε στο Χριστό. Η Μπεφανα όμως δεν γνώριζε κάτι αλλά τους πρόσφερε περάσουν το βράδυ σπίτι της με σκοπό να ξεκουραστούν· και αυτό έγινε. Την επόμενη μέρα οι μάγοι εκτιμώντας την φιλοξενία της πρότειναν να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους αλλά εκείνη, έχοντας πολλές δουλείες ως μια από της ποιο ξακουστές νοικοκυρές της περιοχής, αρνήθηκε. Μετά από μια μέρα, έχοντας μετανιώσει, αποφάσισε να τους ακολουθήσει, άσκοπα βέβαια καθώς οι ίδιοι είχαν απομακρυνθεί πολύ. Από τότε καβαλώντας την σκούπα της,  περιπλανιέται ώστε να βρει Το μωρό. Κατά το ταξίδι της  σε όλα τα καλά παιδιά αφήνει γλυκά ενώ στα κακά αφήνει κάρβουνο.

βαγ1

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας θα ασχοληθούμε με τον Μαύρο Πέτρο η αλλιώς ¨Zwarte Piet¨. Μαύρος στην όψη του, από το κάρβουνο, περνά σχεδόν όλο τον χρόνο του σκάβοντας ασταμάτητα στα ανθρακορυχεία της Ισπανίας. Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου μοιάζει με ένα μικρό τρολ, και τον ελεύθερο χρόνο του ταξιδεύει στην Ολλανδία και το Βέλγιο κατασκοπεύοντας τα μικρά παιδιά, ελέγχοντας ποια από αυτά ήταν καλά και ποια κακά κατά την διάρκεια του χρόνου. Έχοντας τις σημειώσεις του, ακολουθεί τον Άγιο Βασίλη στο μακρινό ταξίδι επισημαίνοντας του σε ποια παιδάκια θα πρέπει να αφήσει δώρα. Στα υπόλοιπα ο Μαύρος Πητ αφήνει κάρβουνα, ως προειδοποίηση ότι θα πρέπει να <<συμμορφωθούν>>. Αν και πάλι, του χρόνου, παραμένουν παλιόπαιδα ο κύριος Πέτρος τα βάζει σε ένα ασκί γεμάτο ποντίκια και τα μεταφέρει στα μακρινά ορυχεία της Ισπανίας για να σκάβουν ασταμάτητα. Σε περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά κουραστεί η δείξει κάποια αδυναμία ο Zwarte Piet τα τρώει. Εργασία και χαρά!

βαγ2

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι το προηγούμενο παραείναι αρκετό. Και που είστε ακόμα. Ένας από τους ακολούθους του Αϊ Βασίλη είναι και ο  Hans Trapp, ένας πλούσιος σατανιστής. Ο γερμανικής καταγωγής Hans η αλλιώς “Ruprecht” κάτοικος της Αλσατίας της Γαλλίας, έχοντας πολλά πλούτη στην κατοχή του ενστερνίζονταν τον σατανισμό και έκανε θυσίες στον Βελζεβούλη Με τον καιρό όλοι τον μίσησαν με αποτέλεσμα η εκκλησία να τον αφορίσει και ίδιος ο λαός να τον εξορίσει. Χάνοντας όλοι του την περιουσία, κατέληξε να περιπλανιέται στα δάση της Γαλλίας και μονάχος του πλέον, η πιστή του στον σατανισμό ολοένα και φούντωνε με αποτέλεσμα να επιθυμεί ασταμάτητα να γευτεί ανθρώπινο κρέας. Κατά την περιπλάνηση του, λοιπόν, συνάντησε ένα βοσκόπουλο. Έτσι μεταμφιεσμένος ως σκιάχτρο καρφώνει με ένα ξύλο το παιδί και, νεκρό πλέον, το μεταφέρει στο λημέρι του. Καθώς το έχει τεμαχίσει και ετοιμάζετε για το γεύμα του ο Θεός τον χτύπα με έναν κεραυνό και τον σκοτώνει. Μην αρεσκόμενος σε αυτή την θέα ο Αϊ Βασίλης πείθει τον θεό να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, όπου και αυτό έγινε. Έτσι τον μετάτρεψε σε ένα άγριο ζώο το όποιο ως πιστός υπηρέτης του αϊ Βασίλη θα μύριζε ποια παιδιά είναι καλά και ποια κακά. Αχ, αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων!

βαγ3

Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος ,θα πούμε για ένα τερατάκι, συνάδελφο ,ας πούμε, του αη Βασίλη. Το όνομα του Krampus και είναι ένα ον βγαλμένο απ’ τις σκοτεινότερες παραδόσεις της κεντρικής, γύρω από τις Άλπεις, Ευρώπης. Η όψη τρομακτική. Ένας δαίμονας, με τεράστια γλώσσα, με ένα κουδουνάκι ανάμεσα στα μεγάλα κέρατά του, ουρά και μεγάλα γαμψά νύχια, κουβαλώντας ένα τσουβάλι ψάχνει όλα τα κακά παιδιά· και κανένα δεν μπορεί να του ξεφύγει. Στην συνεχεία με όλα τα παιδιά στο σάκο του καταλήγει σε ένα ποτάμι όπου και αδειάζει το περιεχόμενο του σάκου. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο ίδιος και τα παιδιά πάνε μαζί στην κόλαση. Τέλος ας μιλήσουμε για την Γκριλα. Μια τερατόμορφη γυναίκα   που άρπαζε, μαγείρευε και έτρωγε τα παιδιά που δεν υπάκουαν τους γονείς τους. Η ίδια είχε ήδη τρεις συζύγους και 72 δικά της παιδιά τα οποία ήταν όλα ένα και ένα, από μικροκλέφτες έως και παιδοκτόνους. Η δράση της ξεκινά κατά την εορταστική περίοδο, όταν κατεβαίνει από το βουνό της για να ψάξει στις πόλεις για το τρυφερό ανθρώπινο κρέας που τόσο λαχταρά. Λιγούρα!!!

βαγ4

Τελειώνοντας όλα αυτά είναι πραγματικοί μύθοι όπου για εμάς μπορεί να φαίνονται ουτοπίες αλλά για κάποιους άλλους τόπους αποτελούν την παράδοση τους.

 

ΠΗΓΕΣ:ΕΔΩ ΕΔΩ