Χριστούγεννα θα πει αγάπη

Γράφει η Ελένη Κατσαρού

 

Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και όλοι κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες. Δώρα, στολίδια, τυπικές κάρτες που θα σταλούν σε μακρινούς συγγενείς, όλα είναι έτοιμα. Οι δρόμοι και οι πλατείες είναι στολισμένες βάζοντας στο κλίμα ακόμη και αυτούς που δεν είναι φανατικοί των γιορτών. Για τα μαγαζιά και τα πολυκαταστήματα δεν τίθεται λόγος.

Η διακόσμησή τους είναι εκκεντρική και ευφάνταστη ώστε να προσελκύουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν. Και όπως όλοι έτσι και εγώ πέφτουμε στην ίδια παγίδα. Νομίζουμε πως οι γιορτές είναι μόνο ψώνια και τίποτε άλλο. Ξοδεύουμε το χρόνο μας σε ανούσιες αγορές για τα αγαπημένα μας άτομα χάνοντας πολύτιμο χρόνο μαζί τους.

Η αγάπη που είναι το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων πάει περίπατο και τη θέση της έχει αντικαταστήσει η μανία των αγορών. Γιατί άραγε προσπαθούμε να δείξουμε την αγάπη μας με αυτό τον τρόπο; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κάθε άνθρωπος δεν σκέφτεται ουσιαστικούς τρόπους για να περάσει τις γιορτές με τα αγαπημένα του άτομα.

kats1

Η ουσία των πραγμάτων έχει κρυφτεί πίσω από το πρότυπο γιορτών που προσπαθεί να προβάλει η κοινωνία. Βέβαια δεν λέω πως πρέπει να φτάσουμε στην άλλη πλευρά των πραγμάτων. Όλα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Πρώτα όμως πρέπει να σκεφτούμε πως οι γιορτές έχουν ως στόχο να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους μέσω της αγάπης και όχι μέσω των δώρων. Η μαγεία λοιπόν, των Χριστουγέννων βρίσκεται σε απλά πράγματα, τα οποία ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να απολαύσει.